Birliği eşler beraberce yönetirler. Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve mal varlıkları ile katılırlar. Yani kanunumuz bu konuda kadın ve erkeğe eşit sorumluluk yüklemiştir.
Eski Medeni Kanun'un 152. maddesinde yer alan "Koca birliğin reisidir" hükmü, Yeni Türk Medeni Kanunu'nda kaldırılmıştır. Yani ailede kadın ve erkek, yani eşler eşit durumda olmuşlardır. Bunun sonucu olarak da birliğin yönetiminde eşlere eşit söz hakkı tanınmıştır. Eşler evlilik birliğini beraber yöneteceklerdir.
Evlilik birlikteliğinin giderlerine katılmama bir boşanma nedenidir. Eşler evin giderlerine güçleri oranında katılmalıdır. Kadının emeğinin maddi katkı olarak değerlendirilmesi bu hususta ki en önemli değişikliktir. Yani giderlere sadece parasal katkı değil, emek ile katkıda birlikteliğin sorumlulukları içerisinde yer alır.
Ayrıca 196. Maddeye de değinmek gerekir Birliğin korunmasına ilişkin hükümler arasında yer alan bu maddeye göre, “Eşlerden birinin istemi üzerine hâkim, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler. Eşin ev islerini görmesi, çocuklara bakması, diğer eşin isinde karşılıksız çalışması, katkı miktarının belirlenmesinde dikkate alınır. Bu katkılar geçmiş̧ bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir.”
Yorum Yaz